Uudised

Valka muusikakoolis kontsert 29.07 kell 17

Läti klaverikvarteti RIX kontsert Jānis Cimze nimelises Valka muusikakoolis 29. juulil algusega kell 17. Kontsert on tasuta

Klaverikvartett RIX onmaailma eripaigus elavate, maailmas tuntud, paljude maailma muusikaüritustel tähelepanu pälvinud ning loorbereid lõiganud nelja sõbra ja mõttekaaslase grupp, kuhu kuuluvad Jānis Maļeckis (klaver), Sandis Šteinbergs (viiul), Ilze Kļava (alt) ja Reinis Birznieks (tšello). Viimane on endine valkalane, kes on õppinud Valka muusikakoolis.

Kollektiiv on koos tegutsenud juba 25 aastat. See muusikute seltskond saab kokku Lätis,et ühiselt kontserdikava luua ja kodumaa lavadel ülesastuda. Kvartett on esinenud USAs, Tšehhis, Iirimaal ja Skandinaaviamaades. RIX on osa võtnud ka paljudest festivalidest (RojaL, Sansusī, Cēsise kunstifestival, Kuldīga linnapäevad), samuti eraldi, kuid regulaarselt toimuvatest kontsertidest (“Jõuludküünlavalguses” Väikeses Gildis Riias, Oleri mõisas jne).

Klaverikvartett RIX on pälvinud Läti Suure Muusika auhinna – 2004. aastal väljapaistvate kammermuusika kavade eest. Ansambli kavas on romantismiajastu autoritetööd ja läti heliloojate muusika. Kvartett on salvestanud kolmCDd – Olivier Messiaeni “Kvartettaegadelõpuks” 1999. aastal, PēterisVasksija Tālivaldis Ķeniņši klaverikvartetid 2003. aastal ning Richard Straussi, Johannes Brahmsi ja Camille Saint-Saënsi helitööd klaverikvartettidele 2008. aastal.